Уолстрийт с голямо завръщане, но какви са рисковете за това? Индексът

...
Уолстрийт с голямо завръщане, но какви са рисковете за това? Индексът
Коментари Харесай

Вече е официално: Ренесанс достигна Уолстрийт, но на каква цена?

Уолстрийт с огромно завръщане, само че какви са рисковете за това? Индексът S&P 500 се увеличи в на 8 юни, отбелязвайки 20% растеж от последното си дъно, достигнато на 12 октомври 2022 година Това поставя завършек на краха на пазара, почнал през януари 2022 година

Подкрепян от облагите на огромните софтуерни акции, необятният показател затвори на равнище от 4293,93 пункта и мина прага, който разделя " мечия " от " бичия " пазар - това е израз на вложителите за интервал от време, характеризиращ се с възходящи цени на акциите и оптимизъм на Уолстрийт. Инвеститорите сигурно са в въодушевление за покупки: Индексът на страха и алчността на CNN доближи равнище " Екстремна лакомия " в четвъртък.

Пазарите останаха изненадващо устойчиви през последните девет месеца, защото губещите от 2022 година, като софтуерните и медийните компании, се възвърнаха от пагубната година с вярата, че най-лошото за тези промишлености е отминало.

Бумът на изкуствения разсъдък ускори интереса към софтуерните акции, които преобладават в S&P 500. След ужасната година за огромните софтуерни компании оптимизмът се завърна, защото ChatGPT трансформира изкуствения разсъдък в " нещо огромно " за Силициевата котловина. Инвеститорите вършат огромни прогнози за Гугъл, Meta, Apple, Amazon, Nvidia и други, надявайки се, че те могат да провокират нова софтуерна гражданска война благодарение на изкуствения разсъдък.

През миналата седмица пазарите набраха инерция, евентуално поради края на рецесията с тавана на дълга, оптимизма, че Федералният запас ще направи пауза в повишението на лихвените проценти на срещата си през юни, и неотдавнашната поредност от мощни стопански индикатори.

The S&P 500 is now in what refers to as a bull market, meaning the index has risen 20% or more from its most recent low
— ETMarkets (@ETMarkets)
И въпреки че всички тези фактори са позитивни за стопанската система, анализаторите се притесняват, че това може да бъде кратковременно рали, което в последна сметка да погълне вложителите. Инфлацията остава прекомерно висока, с цел да се усещаме удобно. Икономиката на Съединени американски щати продължава да основава нови работни места, само че темповете са най-вече по-бавни. Потребителите не престават да харчат, само че понижават дискреционните си разноски, като да вземем за пример за облекла, и вместо това се концентрират върху артикули от първа нужда, като храна и действия за свободното време.

Това не е тъкмо рецепта за дълготраен пазарен триумф.

" Намираме се доста късно в икономическия цикъл, който стартира да се забавя и евентуално се насочва към криза по-късно тази година ", съобщи пред CNN Самир Самана, старши световен пазарен пълководец в Wells Fargo Investment Institute. " Ключовата разлика за нас е, че нормално бичите пазари съответстват с стопански разширения, а не с стопански свивания. "

Все отново от този напредък идва с други драми, като война в Европа, банкова рецесия и дългова рецесия. Пазарите се намират в неразучена територия и въпреки че икономическа криза, съвпадаща с взрив на Уолстрийт, би била първа, " на този пазар в никакъв случай не казвай в никакъв случай ", споделя Самана. 

Настоящата обстановка е малко по-нюансирана от просто спад и напредък, сподели Кевин Гордън , старши капиталов пълководец в Schwab. Той разказва протичащото се като акции, които са в спокойно състояние на повърхността, само че в действителност не е несъмнено дали е по този начин.

Технологичните компании и фирмите за изкуствен интелект с мегакапацитети се издигат нагоре и " вземат решение " проблемите на пазара, споделя той, до момента в който цикличните и по-малките компании страдат. 

S&P 500 е претеглен по пазарна стойност и е с най-големи капитали, което значи, че единствено няколко компании - най-вече огромни софтуерни компании - са в положение да покачат показателя, даже когато по-голямата част от акциите се борят.

" Възторгът към изкуствения разсъдък, дружно с възвръщащия се щатски $, докара до изключителна дивергенция и риск от централизация в главните борсови показатели ", сподели Лиза Шалет, основен капиталов шеф в Morgan Stanley Wealth Management. " Подобна дребнавост не е това, на което се основават новите бичи пазари. "

Изводът: Инвеститорите би трябвало да заобикалят да се вманиачават в това, че това е нов пик за пазар ", сподели Самана. " Запазете вероятността за това, което е. "

Инвеститорите би трябвало да се възползват от този обсег, като съкратят елементи от портфейлите си, от които са чакали да се отърват, сподели той, за разлика от опитите да преследват софтуерните компании, които доведоха до това възходящо придвижване. 

Дали ще се резервира този напредък, или не, евентуално ще зависи от решението на Федералния запас за лихвената политика през идната седмица, сподели Сам Стовал, основен капиталов пълководец в CFRA.

Според него от 1989 година, когато Фед започнаха да афишират измененията в лихвения % по федералните фондове, по време на циклите на повишение на лихвените проценти е имало 16 пъти, когато Фед или е пропущал повишението на лихвите, или са прекратявали напълно програмата си за повишение на лихвите.

След като Фед са пропуснали или прекратили повишението на лихвените проценти на едно съвещание, S&P 500 се е повишил приблизително с 3,6% и е поскъпнал в 88% от случаите.

" Ако Фед пропусне повишението на лихвите през юни, историята споделя, само че не подсигурява, че пазарът има капацитет за по-нататъшно покачване ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР